در دوران دانشجوییِ هر یک از ما، درسهایی را به عنوان مکمل دینی تقویتی به خوردمان میدهند. بنده هم از این مکملها بینصیب نماندهام. خواندن این دروس بافاصله از روز امتحان بیفایده است. نه انگیزهای برای خواندن خواهی داشت و نه نفسی برای مرورکردن. پس همان بهتر که به خدا توکل کنی تا شاید برایت چشمکی بزند و کمکی به تو برساند. همهمان میدانیم عمرا خود خدا تقلب برساند، پس چشمک الهی را در چشمهای جستجوکننده خودمان به طور استعاری جا میکنیم. بالاخره چشمان خدا و ما ندارد که! ما هم بندهاش هستیم و برفکی از روح ماهش را در جان داریم.
این دروس که معمولا توسط اساتید سهنقطه ارائه میشود، جان آدمی را به لبش میرساند. البته که این پدیده لببهجانرسانی جمعی است و همه از آن مینالند. یکی از دوستان که حسابی به تنگی افتاده بود، به من جملهای را گفت که هنوز در خاطر من روان است: «این قرآن هم که هر طوری شده میخواهد ما را شوهر یا زن بدهد.»
در واقع قرآن تاکید شدیدی بر ازدواج دارد. چرایی این موضوع را هم شاید بتوان از دیدگاه روابط بین فردی دنبال کرد. اگر خانواده را مرکزیترین نهاد جامعه در نظر بگیریم، برای حفظ چنین نهادی قطعا فرایندی نیاز است تا ایمنی افراد را تضمین کند. با وجود افراد سواستفادهگر که با اهداف گوناگون به فریب دیگران میپردازند، مبرم و ضروری است که قراردادی اجتماعی وجود داشته باشد تا از روابط متعدد با افراد گوناگون جلوگیری داشته و از نهاد خانواده برای پرورش کودکان محافظت کند. تنها در چنین حالتی پرورش کودکانی که طعم دوست داشته شدن را در کنار پدر و مادر خود تجربه کرده باشند، ممکن است.
پ.ن:
۱) اساتید سه نقطه: استادانی که به اذیت و آزار دانشجویان گرامی میپردازند. سختگیر در مواضع بیخود و خسیس در نمرهدهی.
۲) در مورد ازدواج و رویکرد روابط بینفردی زیاد نمیدانم. بعد از این نوشته علاقهمند شدم که بیشتر در باب این موارد مطالعه کنم.
2 دیدگاه روشن مکمل دینی تقویتی
زاویه دید باحالی به ازدواج بود.خوشماومد.دستخوش
امیدوارم با انتخابیشدن چنین دروسی «دانش خانواده، دفاعمقدس، اندیشه ۱و۲ و …» نفس راحتی از دست این اساتید بکشیم.