شمیسا از من پرسید: «رویت چه چیزی در یک فرد برای تو ارزشمند هست؟» من هم که تا بحث در مورد انسان، رفتارها و انتخابهایش باشد، شوق پنهان در صدایم را از دست نمیدهم. از همین رو برایش لیستی نوشتم که هر موقع خواست آدمی را برای زندگیاش انتخاب کند، فاکتورهای زیر را هم مدنظر داشته باشد:
برای انتخاب یک همنشین، دوست و … به موارد زیر توجه کنید:
۱
کتابخوانی
اولین موضوع مهمی که برای انتخاب یک فرد با سرعت موشک شروع به آپلودشدن در ذهنم میکند، همین کتابخواندن هست. کسی که عادت به کتاب ندارد، اهل فکر کردن هم نیست. خیلی ساده رد کتاب را در زندگی فرد دنبال کن، از خیلی چیزها سر در خواهی آورد.
۲
علاقهمندی به گفتگو
اگر فرد اهل گفتگو نیست، توپ را در هر بار یا به زمین طرف مقابل میاندازد و یا به طور کلی مسئله را پاک میکند (توپ را گموگور میکند). بهتر است که از این فرد تا حد امکان دوری کنید. گفتگوپذیری به رشد نگاه فرد به مسائل کمک میکند. هر نگاه رشدنیافتهتر، تحمل فرد سختتر.
۳
پرسشگری
پرسشگری یکی از مهمترین ویژگیها است که تا حد زیادی برجسته و قابلتشخیص است. توانایی ساختن پرسش و کنجکاوی در مورد مسائل به فرد کمک میکند که تفکر انتقادی خود را توسعه دهد و در نتیجه کمتر افراد مختلف را قضاوت کند.
یکی از نشانههای بارز این ویژگی این است که فرد برای یافتن معنا در زندگی خود یا بررسی چرایی اعمالش زمانی را برای تفکر و جستوجو در خویشتن اختصاص میدهد. فردی که چنین الگویی را دنبال میکند، برای حل مشکلاتش یا تطابقپذیری با شرایط تازه، مجبور است که ساختارهای تازهای را امتحان کند، پس در نتیجه تکساختاری نخواهد ماند و همواره به جذب ساختارهای تازه ادامه خواهد داد. این الگو به طور کلی با مرکزیت جذب هر چیز مثبت در محیط پیرامون تغذیه میشود.
۴
انعطافپذیری
برخورداری از عقاید انعطافپذیر به این معناست که فرد حتی با وجود مخالفت با شما، حاضر است شما را بشنود.
۵
احترام به حریم افراد
فردی که به حریم شخصی فرد مقابل احترام میگذارد، در عین حال که بخشی از دایره خود را با او به اشتراک میگذارد، به این نکته توجه دارد که فرد مقابل را با نکات مثبت و منفیاش بپذیرد و به قضاوت او و رفتارهایش نپردازد.
۶
باارزش دانستن دوستیها
شاید یکی از بهترین گزینهها، بررسی دوستیهای فرد مقابل باشد. جمله نسبتا صحیحی است که: «یک نفر را میتوان از دوستیهایش شناخت.» پس اینکه فرد برای دوستیهایش ارزش قائل باشد خیلی مهم است.
۷
روحیه جنگنده
برخورداری از روحیه جنگنده به فرد مقابل کمک میکند که توانایی خود برای مقابله را حفظ کند و تصمیمات بجایی را اتخاذ کند. چنین شخصیتی با ترسهایش روبهرو میشود و اجازه نمیدهد که ترسهایش او را از درون تقلیل دهند.
۸
باارزش دانستن اعتماد
چنین شخصی برای پذیرش افراد جدید زمانی را برای آشناشدن با آنها اختصاص میدهد. اختصاص دادن زمان برای درونیسازی فرد مقابل و برقراری پیوند میتواند نشاندهنده این باشد که فرد برای اعتماد ارزش قائل است.
۹
تسلیمناپذیری
یک اصل اساسی برای ماندگاری روابط به نظر من برقراری دوستی آلبالویی است. این نوع دوستی مثل ریشه درخت آلبالو در همه جای وجودت ریشه میدواند و دست بردارت نمیشود. مهمترین ویژگی چنین دوستی، تسلیمنشدن است. تسلیمنشدن در مقابل شرایط و زمان برای ادامه دادن ارتباط با فرد مقابل. چنین فردی دوستیاش را در پستیها و بلندیها با شما حفظ خواهد کرد.
۱۰
صداقت
صداقت بنمایه هر ارتباط پایداری است. (این مورد میتواند از طریق اجزای مختلف بدن هم خواندنی باشد: مثل چشم، دستها، صورت و ….. . ) بخش مهمی از صداقت، عدم پنهانکاری است. صداقت فقط گفتن تمام آنچه که از ما پرسیده میشود نیست بلکه برقراری ارتباط بین واقعیت ذهنیما و فرد مقابل را در برمیگیرد. جنبه دیگری از صداقت به خودافشایی و فرصتسازی برای شناخت فرد مقابل وابسته است.
۱۱
باارزش دانستن تعاریف اولیه
وقتی فردی به تعاریف داده شده از موضوعات و مفاهیم اتکا نمیکند و در پی یافتن تعریف خود از مفاهیم است یعنی فرد به اندیشهورزی اهمیت میدهد. چنین فردی توانایی این را خواهد داشت که از زاویه شما به مسائل نگاه کند.
۱۲
قضاوتنکردن با نگاه
چنین فردی برای شناختن دیگران به آنها زمان میدهد و در انتخاب افراد صبور است. سعی میکند شنونده خوبی باشد و در آخر هر قسمت از گفتگو، کلام یا سوالی به منظور جمعبندی از فرد مقابل داشته باشد. به این معنا که حرف فرد مقابل را در اواسط قطع نکرده و سعی میکند تا انتها بشنود.
۱۳
ارزش قائلبودن برای زمان
چنین فردی برای زمان خود و دیگران ارزش قائل است. وقتشناس است و سر قرارهای خود تاخیر نمیکند. برای زمان حال و آینده خود برنامه دارد و از دیدکلی نسبت به زندگی خود برخوردار است.
۱۴
اعتقاد به یکسری اخلاقیات پایه
اعتقاد به یک سری اصول پایه از اخلاق یا بد و خوب شمردن تعدادی از موارد نشان میدهد که فرد میتواند اخلاقیات تازه را برای جلب اعتماد شما درونیسازی کند.
۱۵
اهمیتدادن به نوشتن
نشانهی موارد ۱و۲و۳ را در اینجا مییابیم. فرد کتابخوان، پرسشگری را در خود میپروراند و سپس آنچه را که خوانده در معرض گفتگو با دیگران میگذارد تا از فهم درست تا حدودی مطلع شود و از نگاه دیگران نیز به مسائل نگاه کند.
2 دیدگاه روشن یک لیست برای انتخاب آدمهای زندگیمان
همهی این موارد را فقط میتوان در افراد معدودی یافت. البته لزومی هم ندارد که در همه به دنبالش باشیم. من ترجیح میدهم فقط در افرادی که قصد دارم زمان زیادی را با آنها سپری کنم بیابم.
لزومی به گفتن ندارد ولی همهی اینها در خود شما وجود دارد که اینگونه در یک متن، جامع بیان شده است.
از اینکه باورهایتان را جمعبندی میکنید ذوق زده میشوم. مرا بیشتر تشنه شناخت شما میکند.
نوشتن از باورهایمان مسلما ما را با خودمان روبرو میکند و امکان شناخت و رشد بیشتری را برایمان فراهم میکند. (با همین فرمون برو جلو سعید آقو (با لهجه شیرازی بخونش))
تغییرات هر روزه و افکاری که تا برروی زمین نیامدهاند به یک شکل هستند و تا بر روی زمین میآیند شکل دیگری مییابند، آدمی را کلافی میکنند.
در فیلم if I stay که پیشنهاد میکنم آن را ببینید یک دیالوگ به یادماندنی شنیدم.
.Mostly we make choices but sometimes choices make us